Cuvântul Preotului

HRISTOS A INVIAT!

Iubiti frati crestini!

Invierea din morti a Domnului nostru Iisus Hristos, pe care astazi o praznuim, este, fara indoiala, momentul cel mai insemnat din istoria oamenilor.

Biserica il numeste Praznic al praznicelor si Sarbatoare a sarbatorilor. Invierea Lui Hristos a schimbat cursul istoriei omenirii, o istorie a carei masura era trecerea timpului spre moarte. Nu moartea este telul nostru, ci viata, care ne-a venit prin Cel care este Viata Insasi. Invierea a dat sens curgerii vremii – este chezasia vesnicelor adevaruri, adevaruri despre viata, despre Dumnezeu, despre dragoste, despre biruinta asupra mortii si a pacatului, despre timp si vesnicie.

Noi crestinii vestim astazi lumii intregi triumful Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos asupra mortii, care fara de pacat fiind, primeste moartea noastra pricinuita de pacat, se pogorara prin Cruce in iad, asa cum auzim la Dumnezeiasca Liturghie a Sfantului Vasile ”a nimicit durerile mortii inviind a treia zi si cale facand oricarui trup la invierea cea din morti”.

Lumina lui Hristos pogorat la iad o primim astazi simbolic prin lumanarea aprinsa. Apostolul Pavel ne invata spunand: “daca Hristos n-ar fi inviat, zadarnica ar fi credinta noastra”. De mai bine de doua mii de ani lumea traieste aceasta dualitate dintre intelegerea celor vazute si intelegerea celor duhovnicesti – descoperite prin taina credintei. Pentru noi crestinii, care suntem urmatori Domnului Hristos, incepand de la Sfintii Apostoli, credinta noastra devine angajare si marturisire:

Ø angajare la un mod de viata prin care pastram lumina de la botez si implinim cuvantul pe care Hristos Domnul ni l-a dat si

Ø marturisire a acestei credinte prin faptele nostre de zi cu zi pe care le savarsim inaintea lui Dumnezeu si a oamenilor. “Asa sa lumineze lumina voastra inaintea oamenilor, asa incat sa vada faptele voastre cele bune si sa slaveasca pe Tatal vostru Cel din ceruri.”

Taina lucrarii in lume a iubirii dumnezeiesti se recunoaste dar in omul credincios, precum spune Mantuitorul Apostolilor Sai : “Porunca noua dau voua : sa va iubiti unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, asa si voi sa va iubiti unul pe altul. Intru aceasta vor cunoaste toti ca sunteti ucenicii mei, daca veti avea dragoste unii fata de altii.”

Aceasta dragoste, Mantuitorul o doreste desavarsita: “Iar eu zic voua : iubiti pe vrajmasii vostri, binecuvantati pe cei ce va blestema, faceti bine celor care va urasc si rugati-va pentru cei ce va vatama si va prigonesc, ca sa fiti fiii Tatalui vostru Celui din ceruri, ca El face sa rasara soarele peste cei rai si peste cei buni si trimite ploaie peste cei drepti si peste cei nedrepti. Caci daca iubiti pe cei ce va iubesc, ce rasplata veti avea? Au nu fac si pacatosii fac acelasi lucru?”

Lumina dragostei lui Hristos Cel Inviat care am primit-o si noi in aceasta noapte a Invierii, se cere traita in viata noastra prin faptele cele bune ale dragostei. Lumina pe care o tinem in maini este lumina lui Hristos care lumineaza tuturor, este Lumina Invierii si Lumina Iertarii.

Lumina iubirii dumnezeiesti izvorata din Mormantul datator de viata, aducatoare de iertare, de speranta, de bucurie mantuitoare, de putere in rabdarea suferintelor si ispitelor de tot felul, de bunatate, de libertate, sa ne calauzeasca in viata de zi cu zi, facandu-ne iubitori fata de toti si iertatori, milostivi, nejudecatori si blanzi.

Va dorim tuturor cele mai bune urari de sanatate, pace si spor in intelegerea cea duhovniceasca. Praznicul Invierii Domnului sa-l ajungeti cu totii intru multi si fericiti ani.

Multumim pe aceasta cale tuturor rugatorilor si inchinatorilor care se roaga alaturi de noi si prin dragostea carora acest locas de rugaciune are viata si se straduieste sa pastreze Lumina cea adevarata a Invierii lui Hristos.

HRISTOS A INVIAT!
5 mai 2013

*********************************

Duminica lui Zaheu vameșul

Domnul Hristos să lumineze inimile noastre ca să putem coborî din sicomorul măririlor lumești celor trecătoare și să primim pe Hristos în casa sufletului nostru spre creșterea noastră cea duhovnicească care duce la vederea Lui.
3 Februarie 2013

*********************************

Hristos se naște Măriți-L!
Hristos din ceruri Întâmpinați-L!
Hristos pe pământ Înălțați-vă!

Slavă Preabunului nostru Dumnezeu care și anul acesta ne-a învrednicit să ajungem slăvitul praznic al Nașterii Sale cu pace si bucurie, cântând și mulțumind pentru toate darurile Sale cele bogate revărsate asupra noastră.
Astăzi Hristos se naște și prunc se face pentru noi – să-L slăvim și noi, împreună cu magii si cu pastorii, aducându-I în dar curăția sufletului nostru!
Astăzi Domnul vine la noi din ceruri, născându-Se din Fecioara Maria – să-L întâmpinăm și noi cu sufletul pregătit de sarbatoare!
Astăzi Dumnezeu se pogoară la noi pe pământ, făcându-Se unul dintre noi, ca noi să ne înălțăm inima la cele de sus!
Astăzi Fiul lui Dumnezeu S-a îmbrăcat cu trup omenesc din Preacurata Fecioara Maria – pentru ca omul să se întoarcă la Dumnezeu.
Astăzi Hristos Dumnezeu vine la noi, pentru a ne vesti tuturor că Împărăția lui Dumnezeu este în mijlocul nostru; ca Raiul cel închis omului de la căderea lui Adam, ni se deschide din nou, prin nașterea Adamului celui nou Care se face Fiul Omului!
Astăzi Domnul se face prunc pentru a ne învăța și pe noi să fim ”ca pruncii” față de Tatăl Cel ceresc.
Să împărtășim tuturor adevărul: părinții – copiilor; copiii – prietenilor; creștinii – străinilor. Să mărturisim că Fiul lui Dumnezeu este alături de noi purtându-ne povara și povățuindu-ne spre Împărăția Sa.
Să ne înfrumusețăm sufletele cu rugaciune, milostenie si cu imnul sfânt cântat de îngeri: “Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunavoire!”
Fie ca noi cei care pregătim să ne săturăm de bunătațile cele pământești, să nu trecem cu vederea nici foamea sufletului pentru prețiosul Trup și Sânge al Mântuitorului.
Domnul Hristos cel născut în ieslea din peștera Betleemului, să împlinească dorințele nostre cele bune ale tuturor, să binecuvinteze viața noastră cu sănătate si spor în înțelegerea cea duhovnicească. La mulți ani!
25 Decembrie 2012

*********************************

Hristos Dumnezeu să lumineze inimile noastre ca să purtăm grijă de suflet cu precădere acum în vremea postului si să-l primenim cum se cuvine pentru marele praznic al Nașterii Sale.
14 Noiembrie 2012

*********************************

Să cugetăm în inima noastră la pomenirea Sfintei Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, care luând Crucea si urmând lui Hristos si-a agonisit bucuria cea dimpreuna cu îngerii:

“Întru tine, Maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; căci luând Crucea ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucru cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Prea Cuvioasă Maică Parascheva, duhul tău.”
14 Octombrie 2012